Visste du att fotbolls-VM 2022 i Qatar är en av de största skandalerna i fotbollens historia? Om inte, får du här en sammanfattning om hur det gick till när Qatar fick fotbolls-VM i Qatar och vad som hände under 12 år av förberedelser inför fotbolls-VM 2022.
Faktan om vägen till VM 2022
Nedan kan du läsa om en sammanfattning av skandalen och hur allt gick till vid förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar. Längst ner på sidan finner du länkar till mer information, som är källorna till innehållet på denna sida.
Notera att denna artikel inte har någon politisk agenda. Vi delar med oss av objektiv fakta från trovärdiga källor, men det förekommer subjektiva kommentarer. Artikeln är ämnad till att sprida vetskap om FIFA och VM i Qatar, för detta är något som alla bör känna till.
Buden
◾️ Totalt sju länder ansökte om att stå som värd för VM 2022 när processen inleddes i januari 2009. Qatar, Japan, Sydkorea, Australien, USA, Indonesien och Mexiko.
◾️ Undersökningar visade att Qatar anlitade en före detta CIA-officer för att spionera på rivaliserande anbudsnationer och viktiga fotbollstjänstemän i röstningskommittén.
◾️ Efter att Mexiko drog tillbaka sin ansökan och FIFA gav avslag till Indonesien återstod fem kandidater.
Qatar får VM
Den 2 december 2010 samlades FIFA:s exekutiva kommitté i Zürich, för omröstning av vilken nation som skulle bli VM-värd. Den exekutiva kommittén bestod vid den tiden av 22 personer. Däribland dåvarande FIFA-ordföranden Sepp Blatter, dåvarande UEFA-ordföranden Michel Platini samt den tyske fotbollslegendaren Franz Beckenbauer.
Röstningsprocessen
Under röstningsprocessen krävdes majoritet för att rösterna skulle leda till ett beslut. Så länge som ingen kandidat fick egen majoritet gick valprocessen vidare till ytterligare en röstomgång, samtidigt som den kandidat som fick minst antal röster åker ur.
◾️ Efter att Australien, Japan och Sydkorea i tur och ordning röstades bort återstod till slut endast Qatar och USA.
◾️ I den fjärde och avslutande rundan fick Qatar 14 röster mot åtta för USA, vilket innebar att Qatar tilldelades VM 2022.
Korruptionsanklagelser
◾️ Bara månader efter att Qatar fått fotbolls-VM började uppgifter cirkulera att FIFA-omröstningen i december 2010 inte gått rätt till.
◾️ I maj 2011 presenterade ordföranden för engelska FA, Lord Triesman, uppgifter som gjorde gällande att två medlemmar i FIFA:s exekutiva kommitté skulle ha mottagit mutor för att rösta för Qatars kandidatur.
◾️ Enligt två reportrar på Sunday Times hade ytterligare två medlemmar ur exekutiva kommittén mottagit mutor på 1,5 miljoner dollar var för att rösta på Qatar.
◾️ Samtidigt anklagades även Mohammed bin Hamman, medlem av exekutiva kommittén och en av nyckelpersonerna bakom Qatars kandidatur, för att ha mutat 25 FIFA-delegater.
◾️ Mohammed bin Hamman, som vid tiden även var ordförande för asiatiska fotbollsförbundet, AFC, sparkades kort därefter ut från FIFA.
◾️ I juni 2014 hävdade Sunday Times att man kommit över dokument som visade att Mohammed bin Hamman betalat över fem miljoner dollar i mutor för att få FIFA-delegater att stödja Qatars kandidatur.
◾️ I april 2020 lade amerikanska justitiedepartementet fram ett åtal. Enligt detta förekom mutor både i omröstningen om VM 2018 och 2022. Totalt ska minst hälften av alla medlemmar i den exekutiva kommittén ha mottagit mutor på ett eller annat sätt.
FIFAs regler – Detta krävs av en VM-värd
FIFA:s egna regelverk sade just vid denna tid att länder som arrangerar ett fotbolls-VM måste uppfylla vissa krav. Det handlar bland annat om krav på arenor, infrastruktur, hållbarhet och mänskliga rättigheter.
I FIFA:s guide för kandidatländer till VM 2026 går att läsa följande vad gäller krav på olika områden. Notera att det kan skilja sig något mellan kraven som ställdes på värdländer för VM 2022, men krav fanns naturligtvis även då.
Var Qatar ett lämpligt land att ge VM 2022 till? Vi synar!
✅ = Godkänt ❌ = Ej godkänt ⚪️ = Oklart
1 Arenor
❌ Öppningsmatch och final – Min. 80 000 åskådare.
❌ Semifinal – Min. 60 000 åskådare.
❌ Matcher i gruppspel och slutspel fram till och med kvartsfinal – Min. 40 000 åskådare.
Kommentar: Qatar uppfyllde inte kravet vad gäller arenor när landet fick fotbolls-VM. Därför hade man under ett årtionde byggt de arenor som krävdes och som uppfyllde arena-kraven. Man var även tvungen att bygga flera hotell, nya vägar och annat för att få den infastruktur som krävdes för mästerskapet.
För all denna byggnation tog man in billig arbetskraft från fattiga länder, främst från Indien, Nepal och Bangladesh. Totalt fanns det ca 2 miljoner arbetsmigranter i Qatar, vilka stod för ca 88% av den totala befolkningen i landet. Dessa migranter tvingades arbeta under horribla omständigheter och leva i ren misär.
2 Hållbarhet
❌ Främjande av mångfald och noll tolerans mot diskriminering.
❌ Följa de nationella och internationella avtal som finns avseende miljöpåverkan.
❌ En bedömning av hur mästerskapet påverkar miljön.
⚪️ Hållbarhet hos arenor gällande hur de är designade, byggda och underhålls.
❌ Inverkan på klimatförändringar.
❌ Hur transporters, vatten- och energianvändning påverkar miljön.
❌ Främjande av social utveckling och ekonomisk utveckling i värdlandet.
Kommentar: Vad gäller den första punkten uppvisade Qatar minst sagt stora brister. Inte minst när det gällde rättigheter för HBTQ-personer. Det är till och med få länder över huvud taget, som skulle fallera så kapitalt på just den punkten.
I en granskning av SVT, norska NRK och danska DR, visade det sig att flera hotell i Qatar nekat bokningar från homosexuella gäster. Detta då homosexualitet är olagligt och kan leda till hela sju års fängelse. Under landets sharialagar som gäller för muslimer kan till och med dödsstraff tillämpas.
Krönika om FIFA:s Guide om God Praxis för Mångfald och Antidiskriminering
Eftersom i stort samtliga arenor i Qatar antingen var helt nybyggda eller genomgått omfattande renoveringar kunde detta knappast betraktas som hållbart ur miljösynpunkt. Stora mängder material och energi gick åt till att bygga arenorna i Qatar.
Det fanns praktiskt ingen punkt som Qatar uppfyllde under FIFAs regelverk för hållbarhet.
3 Mänskliga rättigheter
❌ Ett uttalat allmänt åtagande om att respektera alla erkända mänskliga rättigheter i enlighet med FN:s principer.
❌ Upprättande av en plan gällande hur både mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter kan komma att påverkas i landet.
❌ Garantier om att mänskliga rättigheter och humana arbetsvillkor ska respekteras.
Kommentar: Vad gäller arbetsvillkor och säkerhet så är det ingen tvekan om att detta var en punkt som Qatar inte kunde brytt sig mindre om. Bevisbördan för en sådan slutsats är trots allt solklar, då det har bevisats att migrantarbetare behandlats som slavar, tvingas slita i en horribel arbetsmiljö och bo i ren misär.
Arbetarna fick inte tillgång till friskt och rent vatten, utan tvingades dricka och tvätta sig saltvatten. De arbetade runt alla dygnets timmar, även när det var som varmast och temperaturer uppgick till 40 grader. Amnesty International rapporterade att tiotusentals migrantarbetare hade skadats årligen sedan starten av byggnationerna.
Bilderna visar hur migranter bodde mellan arbetspassen.
Men det som chockerar allra mest är att denna skandal orsakade över 6500 dödsfall under byggnationerna i Qatar, där ett av de vanligt förekommande dödsorsakerna var hjärtstillestånd på grund av värmeslag. Flera dog i baracker efter arbetspassen, då de inte fått vård..
Slutsats: Mänskliga rättigheter ritar vi ett rejält kryss över ❌
Resultat: 1/13
Slutsats: Qatar var utan några som helst tvivel, det sämsta värdlandet för ett fotbolls-VM som FIFA någonsin har ”valt”. Och det värsta av allt, de visste om allt detta, men valde att blunda för precis allt sunt förnuft.
FIFAS utvärdering av Qatar inför omröstningen
Inför den exekutiva kommitténs omröstning i december 2010 gjorde FIFA en utvärdering av Qatars kandidatur. I denna tas ovan aspekter i beaktning kring Qatars som värd för fotbolls-VM upp.
Någon kritik mot den auktoritära regimen går inte att finna eller bristen på grundläggande mänskliga rättigheter. Man nöjde sig med att konstatera och acceptera att Qatar styrdes av emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani och att konstitutionen grundades på sharialagar.
Inte heller fanns någon kritik mot att stora materiella resurser skulle komma att tas anspråk när ett stort antal nya arenor skulle byggas. I det korta avsnitt på ungefär en halv sida som handlar om miljöpåverkan kunde man läsa att Qatar skulle fokusera på hantering av vatten och avfall i första hand och koldioxid i andra hand.
Värt att notera är att avsnittet om FIFA:s högkvarter under mästerskapet är ungefär lika långt som avsnittet om miljöpåverkan. Snygg utfyllnad alltså.
Arbetarnas villkor var ett övergrepp
Något som det rapporterades mest om i denna skandal till förberedelse inför fotbolls-VM i Qatar, var vvillkoren och förhållandena för alla migrantarbetare i Qatar. Det var totalt ca två miljoner migranter från fattiga länder som arbetade i Qatar, varav de flesta arbetade med byggnationen av alla arenor, nya hotell, vägar och infrastruktur.
Majoriteten av migranterna kom från sydasiatiska länder som Indien, Bangladesh och Nepal, som lämnade land, hem och familj för att kunna tjäna lite pengar. Men det var många som förlorade på att åka till Qatar för att arbeta.
Enligt Amnesty hade migrantarbetare mycket små möjligheter att byta jobb eller ens säga upp sitt anställningsavtal, utan tillstånd från arbetsgivaren. Detta trots att Qatar sade sig vilja förbättadera situationen för migrantarbetare. Det fanns heller ingen möjlighet att organisera sig fackligt.
Migranter hotades till att förlänga avtal med hutlöst låga löner på så lite som 2200 kr per månad. Många fick inte ens den lilla lönen utbetald, men tvingades ändå att arbeta och slita, tills att de ibland kollapsade i över 40 graders hetta. Att stå emot hot och order i Qatar kunde leda till dryga böter och även fängelse. Det förekom till och med att arbetare hamnade i enorma skulder innan de väl lyckades lämna landet och återvända hem till sina familjer.
Som om det inte vore nog, så rapporterades det att antalet döda migrantarbetare fortsatte att stiga. Enligt en artikel i brittiska The Guardian från februari 2021 hade 6 750 migrantarbetare dött i Qatar sedan landet tilldelades fotbolls-VM år 2010. De flesta från Indien, Nepal och Bangladesh.
Kritiken mot Qatar som ignoreras
Flera länder och fotbollsorganisationer öppet kritiserade att Qatar fick VM 2022 , inte minst för landets behandling av migrantarbetare och för den humantiära misär som rådde.
◾️ Amnesty International var ven av många som har fördömde Qatar i ett årtionde, för hur de behandlade sina arbetare. Organisationen publicerade tonvis med artiklar, rapporter och uttalande där man anklagade Qatar för brott mot mänskliga rättigheter.
◾️ Det kanske mest uppmärksammade exemplet kom från det norska landslaget. Detta i samband med VM-kvalmatchen mot Gibraltar i mars 2021, där det norska laget under nationalsången bar tröjor med budskapet ”Mänskliga rättigheter, på och utanför planen”.
◾️ Även det danska landslaget annonserade att man skulle göra sin röst hörd under mästerskapet. Strax efter att Danmark säkrat sitt VM-avancemang i oktober 2021 meddelade det danska fotbollsförbundet DBU att de danska spelarna skulle bära träningskläder med budskap om stöd för mänskliga rättigheter.
◾️ I september 2021 ställde det svenska landslaget in sin januariturné till Qatar. Dock först efter kritik från bland annat Svensk Elitfotboll.
SVT Play visar en 20 minuter lång film som sammanfattar allt detta på ett bra sätt.
Citat – Kristoffer Bergström
Årets sportjournalist 2017, Kristoffer Bergström, har skrivit en omfattande artikel i Aftonblandet , beskrev på ett målande sätt, läget i Qatar och situationen för de fattiga migranterna.
Citat ur Kristoffer Bergströms artikel
”Qatar fick tolv år på sig att smälla upp arenor och infrastruktur i öknen för att arrangera fotbolls-VM 2022. Men den egna befolkningen tänkte inte smutsa ner händerna utan bygget skulle utföras av influgna arbetare från fattigare länder.”
”Migranternas liv har beskrivits i nattsvarta och blodröda rapporter. Det är hetta, trångboddhet och olyckor. Det är sharialagar och hot om spöstraff. Det är låg lön, lägre säkerhet och lägst självständighet i ett slavsystem där arbetsgivaren tar ditt pass och behåller så länge han anser det nödvändigt att du stannar i hans ägo.”
”De skadar sig. De utnyttjas. De förvägras åka hem. De är fast i ett land där en liten klick lyckliga medborgare beordrar två miljoner stackare att utföra allt de önskar.”
FIFA lade på locket och låtsades att det regnade
FIFA påminde om att det var endast 100 dagar kvar till fotbolls-VM, mästerskapet som varje år, enligt FIFA, fört samman människor över hela världen.
FIFA som alltid varit så sprogressiva och stöttande för människors lika värde, mänskliga rättigheter, jämställdhet, kvinnors rätt och frihet och så vidare. Stora ord, viktiga ord, som efter fotbolls-VM i Qatar, inte längre har något värde.
Hur kunde FIFA eller någon annan ens glädjas åt detta mästerskap? Ett sportevenemang där allt vad mänskliga rättigheter och humana värderingar försakades helt för en summa pengar. Ett mästerskap som bevisligen tilläts kosta tusentals människors liv, där FIFA hade närmare 12 år på sig att stoppa förberedelserna i Qatar och flytta fotbolls-VM till annan nation, men inte.
VM 2022 kostade 15 gånger med än tidigare VM
Något som också är värt att lyfta fram var ekonomin kring VM 2022. Beräkningar visade att VM i Qatar kostade runt 220 miljarder dollar, motsvarande närmare 2 300 miljarder svenska kronor. Detta kan jämföras med tidigare mästerskap, där VM i Ryssland 2018 och VM i Brasilien 2014 kostade 12 respektive 15 miljarder dollar.
Kostnaderna för VM i Ryssland och Brasilien fick mycket kritik för att vara alltför höga. Men inför VM i Qatar var det tyst, som skulle komma att kosta ca 15 gånger mer än VM i Ryssland 2018.
VM flyttades till vintern
◾️ Direkt efter att Qatar valts som värd för VM 2022 började kritiken komma. Inte minst mot de väderförhållanden som skulle komma att råda under mästerskapet.
◾️ Normaltemperaturen i Qatar under juni och juli när VM normalt spelas ligger på runt 40 grader dagtid och på drygt 30 grader kvällstid. Förhållanden som inte är särskilt gynnsamma för fotboll.
◾️ Svaret från Qatar blev att man skulle installera olika former av system för nedkylning. Huruvida dessa skulle fungera i praktiken var dock oklart.
◾️ I januari 2014 meddelade FIFA att VM i Qatar kommer att spelas under november och december, något som tidigare aldrig skett i fotbolls-VM:s historia.
◾️ I juli 2018 presenterade FIFA:s president Gianno Infantino speldatumen för VM 2022. Turneringen skulle spelas mellan 21 november och 18 december.
◾️ I augusti 2022 meddelade FIFA att invigningen flyttades till 20 november och att Qatar–Ecuador blev öppningsmatch istället för Senegal – Holland.
VM i Qatar startade 20 november
Trots denna skandal med korruption, mutor och allt lidande som man skapade och officiellt erkändes, låtsades FIFA att det regnade.
Skandalen fortgick i Qatar, man marknadsförde fotbolls-VM som vanligt och räknade iskallt ner till öppningsmatchen och poängterade hur mycket man såg fram emot mästerskapet.
It’s #100DaysToGo!
The #FIFAWorldCup will be here before we know it 🤩 pic.twitter.com/yXejRGErRD
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) August 12, 2022
Man fascinerades av Qatars fantastiska bygge, legendary Lusail Stadium. Vilket var ganska magstarkt när man var ansvarig för tusentals förlorade liv, just för att bygga dessa arenor. FIFA kunde ha stoppat det när som helst!
Behold the beauty of legendary Lusail Stadium 😍 #Qatar2022 pic.twitter.com/ICsDjogqhb
— Road to 2022 (@roadto2022en) September 9, 2022
Qatar köpte till och med fansen
I utbyte mot positiv pressbevakning erbjöd Qatar fansen att betala resa- och hotellkostnader, detta mot att fansen publicerade positiva saker om mästerskapet och värdnationen. De köpta fansen skulle även rapportera negativa, förödmjukande eller kränkande kommentarer som de hittade, genom att skicka skärmdumpar.
Enligt Insider.com hade Qatar en ”fan base” med ca 400 betalda fans och influencers från 60 olika länder.
Kravet från Qatar – Full kontroll över fansen mobiltelefoner
Samtliga fans över 18 år som reste till Qatar var tvungna att ladda ner en app, kallad Ehteraz. Enligt NR, användes appen bland annat för hantering av biljetter, men den gav också fri tillgång till praktiskt taget allt innehåll i telefonerna. Till exempel; telefonsamtal, lokalisering av plats, telefonlåset, personlig information (utan några begränsningar) och den kunde förhindra nätverksanslutning. Med andra ord; Full kontroll över telefonen.
Källor och mer information
Här finner du länkar till mer information och källor som innehållet på denna sidan bygger på.
🇸🇪 PÅ SVENSKA
Sveriges Radio
6500 döda – Berättelsen om hur Qatar fick fotbolls-VM
Aftonbladet
Odiskutabelt största skandalen i idrottshistorien
Svenska Dagbladet
Qatar borde fråntas fotbolls-VM 2022
Dagens Nyheter
FIFA skandalen
Expressen
Klubbarnas svar om VM i Qatar: ”Rött kort, Fifa”
Arbetaren.se
Migrantarbetare tvingas jobba utan lön
SVT Sport
Indragna löner och hot – migrantarbetarnas situation i Qatar
Amnesty
Fotbolls-VM i Qatar
Arbetet.se
Mutor viktigare än människoliv för FIFA
QX.se
Qatar-chefens uppmaning till homosexuella fans inför fotbolls-VM
🇬🇧 PÅ ENGELSKA
Wikipedia
2022 FIFA World Cup controversies
2018 and 2022 FIFA World Cup bids
BBC
Qatar World Cup: ’£3m payments to officials’ corruption claim
ESPN
FIFA demands evidence of corruption
Amnesty
Qatar-world-cup-of-shame
New York Times
U.S. Says FIFA Officials Were Bribed to Award World Cups to Russia and Qatar
The Guardian
Fifa official took bribes to back Qatar’s 2022 World Cup bid, court hears
FIFA
World Cup Qatar 2022 Regulations (pdf)
Good Practice Guide – On diversity and anti descrimination