Mina lag:

Du har inte valt något favoritlag


Genväg i menyn
Matchnotiser
Speltips och erbjudanden

Mina matcher:
Matchnotiser

Matchnotiser:
Matchstart
Halvtid
Fulltid
Förlängning
Straffar
Mål
Missad straff
Gult kort
Rött kort
Hörnor
Sverige Dam

Sverige Dam

Matcher

Det finns inga kommande matcher.

Resultat

Vi har tyvärr inga resultat med detta laget 2024

Statistik tävlingsmatcher 2023/2024

Ingen lagstatistik tillgänglig för den här säsongen

Spelare

Målvakter
Zecira Musovic
Zecira Musovic
Tove Enblom
Tove Enblom
Jennifer Falk
Jennifer Falk
Häcken Dam
Backar
Hanna Lundkvist
Hanna Lundkvist
Jonna Andersson
Jonna Andersson
Hammarby Dam
Linda Sembrant
Linda Sembrant
Johanna Rytting-Kaneryd
Johanna Rytting-Kaneryd
Amanda Ilestedt
Amanda Ilestedt
Nathalie Björn
Nathalie Björn
Magdalena Ericsson
Magdalena Ericsson
Elin Rubensson
Elin Rubensson
Mittfältare & Anfallare
Kosovare Asllani
Kosovare Asllani
Anna Sandberg
Anna Sandberg
Filippa Angeldal
Filippa Angeldal
Sara Seger
Sara Seger
Rosengård Dam
Madelen Janogy
Madelen Janogy
Hanna Bennison
Hanna Bennison
Olivia Schough
Olivia Schough
Rosengård Dam
Eva Jakobsson
Eva Jakobsson
Stina Blackstenius
Stina Blackstenius
Lina Hurtig
Lina Hurtig
Rebecka Blomqvist
Rebecka Blomqvist
Fridolina Rolfö
Fridolina Rolfö

Information om Sverige Dam

Nation: Sverige Dam
Tränare Peter Gerhardsson
Övrigt Officiell hemsida


Från att under många år fört en ganska undanskymd tillvaro i skuggan av herrlandslaget i fotboll, har det svenska damlandslaget under de senaste decennierna vuxit i popularitet. Inte minst då de svenska damerna plockat hem en lång rad medaljer i stora mästerskap som VM och EM för damer samt OS.


HISTORIK

Under 1960- och början av 1970-talet spelade svenska damlag en rad inofficiella landskamper. Dock var det först den 25 augusti 1973 som det svenska damlandslaget spelade sin första officiella landskamp. Platsen var Mariehamn på Åland och motståndarna Finland. Matchen slutade 0-0.

Året därpå, 1974, spelades också de första nordiska mästerskapen för damer med Sverige, Danmark och Finland som deltagare. Till slut vann Danmark med Sverige som tvåa och Finland som trea. Turneringen spelades sedan varje år fram till och med 1982. Sverige vann turneringen varje år mellan 1977 och 1981.

1984 spelades det första europamästerskapet för damer med fyra deltagande lag. Turneringen var dock inte officiell då den inte var sanktionerat av UEFA. Hursomhelst vann i alla fall Sverige efter att ha vunnit på straffar mot England i finalen.

I EM i Norge 1987 gick Sverige återigen till final. Där blev dock hemmanationen för svåra och Sverige fick nöja sig med silver. I EM i Västtyskland 1989 tog Sverige ännu en gång medalj i form av ett brons.


VM- OCH EM-MEDALJER

I den första VM-turneringen för damer i Kina 1991 tog sig Sverige vidare från gruppspelet och slog sedan ut värdnationen med 1-0 i kvartsfinalen. I semifinalen blev Norge dock för svåra och det blev förlust med hela 4-1. Men, i bronsmatchen utklassade det svenska laget storfavoriterna Tyskland med 4-0 och bärgade ännu en medalj i ett stort mästerskap.

År 1995 började riktigt bra år för det svenska damlandslaget med ett EM-silver efter finalförlust mot Tyskland i slutet av mars. I hemma-VM i juni tog sig Sverige enkelt vidare från gruppspelet där man bland annat tog revansch och slog Tyskland med 3-2. I kvartsfinalen mot Kina tog det dock slut. 1-1 efter både full tid och förlängning innebar straffar där kinesiskorna till slog drog det längsta strået.

EM 1997 innebar ännu ett brons efter förlust mot Tyskland i semifinalen. I VM 1999 räckte det inte längre till kvartsfinal efter 3-1-förlust mot Norge.

I EM i Tyskland 2001 tog sig Sverige till final efter 1-0 mot Danmark i semifinalen. Men, i finalen blev det återigen förlust mot Tyskland, som vann med 1-0 efter golden goal.


VM 2003

Inför VM i USA 2003 fanns en del förhoppningar på det svenska laget under ledning av Marika Domanski-Lyfors och med spelare som Hanna Ljungberg, Victoria Svensson och Malin Moström.

I öppningsmatchen blev det som väntat förlust mot storfavoriten USA. Men, efter komfortabla segrar mot Nordkorea och Nigeria tog sig Sverige vidare till slutspel. Väl där fortsatte det med seger mot Brasilien i kvarten. I semin mot Kanada vände Sverige 0-1 till 2-1-seger sista kvarten.

I finalen väntade ännu en gång Tyskland på Home Depot Center i Los Angeles. Efter mål av Hanna Ljungberg hade Sverige ledningen i paus. En ledningen som tyskorna kvitterade direkt i början av andra halvlek. I slutet av andra hade Sverige flera chanser att avgöra, men matchen gick precis som två år tidigare till förlängningen.

Väl där behövde Tyskland bara åtta minuter innan Nia Künzer kunde avgöra med ett golden goal. Det svenska silvret fick dock stort genomslag i media och de svenska damerna blev stort hyllade vid hemkomsten.

SVERIGES MATCHER I VM 2003

Gruppspel: USA–Sverige 3-1, Sverige–Nordkorea 1-0, Sverige–Nigeria 3-0

Kvartsfinal: Brasilien–Sverige 1-2

Semifinal: Sverige–Kanada 2-1

Final: Tyskland–Sverige 2-1 (Golden goal)


FLER BRONS

I OS i Aten 2004 lyckades Sverige för första gången ta sig vidare från gruppspelet. Seger i kvarten mot Australien och förlust mot Brasilien i semi innebar bronsmatch där Tyskland ännu en gång väntade. Och ännu en gång blev det förlust, med 1-0.

I EM i England 2005 blev det semifinalförlust mot Norge efter förlängning. I VM 2007 åkte för första gången ut redan i gruppspelet i ett dam-VM och i både OS 2008 och EM 2009 tog det stopp i kvartsfinal.

VM 2011 innebar en skjuts framåt för det svenska laget. Med spelare som kaptenen Caroline Seger, Therese Sjögran och storstjärnan Lotta Schelin vann Sverige samtliga tre matcher i gruppspelet. 1-0 mot Colombia samt Nordkorea och i den avslutande gruppspelsmatchen slog man till och med USA med 2-1.

I kvartsfinalen blev det 3-1 mot Australien. I semin blev dock Japan, som mycket överraskande slagit ut de regerande världsmästarna Tyskland, för svåra. Japanskorna vann med 3-1 och blev sedan också världsmästare. Men, Sverige lyckades få med sig bronset efter 2-1 mot Frankrike.

Inför OS 2012 fanns som vanligt förhoppningar om svensk medalj. Dock det precis som fyra år tidigare stopp i kvartsfinal efter förlust mot Frankrike.

I EM på hemmaplan 2013 gick Sverige lekande lätt genom gruppspelet och vann också kvartsfinalen mot Island med 4-0. I semifinalen blev det som så många gånger förr förlust mot Tyskland. Samma sak i VM 2015, men då slog det tyska laget ut Sverige redan i åttondelen.


ÄNTLIGEN OS-MEDALJ

Inför OS 2016 var förväntningarna på de svenska damerna knappast skyhöga. Sverige övertygade inte i gruppspelet, men gick ändå vidare som trea efter seger mot Sydafrika, förlust mot Brasilien och oavgjort mot Kina. Dessutom väntade USA i kvartsfinal.

Men, svenskorna stod upp bra och efter en timmes spel satte Stina Blackstenius 1-0, en ledning som USA kvitterade med kvarten kvar. 1-1 efter både full tid och förlängning innebar straffar, där Sverige drog det längsta strået efter att Lisa Dahlkvist satt den sista straffen.

I semin ställdes Sverige återigen mot Brasilien, men den här gången gick det bättre. 0-0 efter 120 minuter innebar att straffar återigen skulle avgöra. Precis som mot USA räddade Hedvig Lindahl den sista straffen, vilket gjorde att Lisa Dahlkvist återigen fick chansen att avgöra. Och med en välplacerad bredsida i högra hörnet skickade hon Sverige till final, som samtidigt innebar att den första OS-medaljen i damfotboll var säkrad.

I finalen väntade som vanligt…Tyskland. Och precis som vanligt var tyskorna numret större. 0-0 i paus blev till 0-2 dryga kvarten in i andra halvlek. Till slut blev det 2-1 efter att Stina Blackstenius reducerat.

SVERIGES MATCHER I OS 2016

Gruppspel: Sverige–Sydafrika 1-0, Brasilien–Sverige 5-1, Kina–Sverige 0-0

Kvartsfinal: USA–Sverige 3-4 efter straffar

Semifinal: Brasilien–Sverige 3-4 efter straffar

Final: Sverige–Tyskland 1-2


TREDJE VM-BRONSET

OS-silvret följdes upp med EM 2017 där det tog stopp mot blivande europamästarna Holland redan i kvartsfinal. Men, i VM 2019 var Sverige tillbaka i det fina spelet från OS 2016. Seger mot både Chile och Thailand innebar att slutspel var säkrat redan innan sista gruppspelsmatchen mot USA, där det dock blev förlust.

Åttondelen mot Kanada blev en riktig rysare. Stina Blackstenius gav Sverige ledning efter en knapp timme. Med kvarten kvar räddade Hedvig Lindahl en kanadensisk straff och efter några svettiga slutminuter var kvartsfinalen klar, där Tyskland återigen väntade.

Inför kvartsfinalen var det inte många som trodde på Sverige och inte blev det bättre när Tyskland tog ledningen redan efter en kvart. Men, efter att Sofia Jakobsson kvitterade till 1-1 bara fem minuter senare och Stina Blackstenius gett Sverige ledningen i början av andra fanns ändå ett visst hopp.

Ett välspelande Sverige lyckades hålla undan för Tyskland och efter 24 år var förbannelsen bruten. Helt plötsligt var dessutom ett VM-guld realistiskt. I semifinalen mot Holland tog det dock slut efter förlust i förlängningen. Men, precis som 2011 repade sig Sverige snabbt och tog hem bronset efter seger mot England.


VM-TURNERINGAR


År Land Prestation
1991 Kina Brons
1995 Sverige Kvartsfinal
1999 USA Kvartsfinal
2003 USA Silver
2007 Kina Gruppspel
2011 Tyskland Brons
2015 Kanada Åttondelsfinal
2019 Frankrike Brons

EM-TURNERINGAR


År Land Resultat
1984 Flera Guld
1987 Norge Silver
1989 Tyskland Brons
1995 Tyskland Silver
1997 Sverige/Norge Semifinal
2001 Tyskland Silver
2005 England Semifinal
2009 Finland Kvartsfinal
2013 Sverige Semifinal
2017 Holland Kvartsfinal

OS-TURNERINGAR


År Plats Resultat
1996 USA Gruppspel
2000 Australien Gruppspel
2004 Grekland Fyra
2008 Kina Kvartsfinal
2012 England Kvartsfinal
2016 Brasilien Silver

FÖRBRUNDSKAPTENER DAMLANDSLAGET


År Förbundskapten
1973 Christer Molander
1974-76 Hans Karlsson
1977-78 Tord Grip
1979 Ulf Bergqvist
1980-87 Ulf Lyfors
1988-91 Gunilla Paijkull
1992-96 Bengt Simonsson
1996-2005 Marika Domanski Lyfors
2005-12 Tomas Dennerby
2012-17 Pia Sundhage
-2017 Peter Gerhardsson

Copyright © Fotboll.com 2024   |