Gör om Svenska cupen enligt FA-cupmodell
Publicerat 2020-03-04 11:50
Som brukligt vid den här tiden på året, några veckor innan den allsvenska premiären, är Svenska cupen i full gång. Eller ja, den pågår i alla fall. För ska sanningen är fram är det knappast en turnering det slår gnistor om. Dock finns det en del saker som skulle kunna göra Svenska cupen betydligt mer spännande och intressant.
TA BORT GRUPPSPELET
Sedan säsongen 2012/13 avgörs huvuddelen av Svenska cupen i form av ett gruppspel med 32 lag fördelade på åtta grupper. Vinnaren av varje grupp går sedan till kvartsfinal. Varje grupp består som regel av ett eller två allsvenska lag, där det bättre av dessa nästan alltid avgår med gruppsegern. Inte särskilt spännande.
Gruppspelet med tre matcher ger också lagen från Allsvenskan både hängslen och livrem eftersom dessa har råd att förlora en match och i slutändan ändå ta sig vidare.
Ett tydligt exempel på detta kan man hämta från det pågående gruppspelet i Svenska cupen där IFK Norrköping i helgen förlorade mot division 1-laget Tvååker. Trots förlusten har dock Norrköping fortfarande en bra chans att ta sig vidare. Allt som behövs är seger mot Falkenberg hemma nu på lördag.
Dock ska sägas att det ibland händer att något lag från lägre divisioner blir gruppsegrare. Förra året vann exempelvis Superettan-laget Öster sin grupp före Malmö FF.
Men, för att öka spänningen borde gruppspelet slopas så att det som tidigare blir direkt utslagning i varje match. På så sätt finns utrymme för fler skrällar samtidigt som lag från lägre divisioner, som division 2 och 3, har chansen att ställas mot lag från Allsvenskan.
Jag minns själv när laget från min hemstad, Ängelholms FF, i slutet på 1990-talet mötte Halmstads BK i Svenska cupen. Detta var på den tiden när Halmstad var ett topplag i Allsvenskan och vann SM-guld, samtidigt som Ängelholm huserade i division 4. HBK vann till slut med 4-0 på Ängelholms IP, men känslan av att ett storlag var på besök var ändå ganska häftig.
ÄNDRA SPELSCHEMAT
Något som också behöver ändras i Svenska cupen är spelschemat. Idag spelas första omgången från mitten av maj till början av juli, andra omgången i mitten av augusti, i vilken lagen från Allsvenskan och Superettan gör entré. Därefter spelas gruppspel samt kvartsfinaler och semifinaler från mitten av februari till mitten av mars. Därefter avslutas det hela med finalen, som spelas i maj.
Som vi ser är det en turnering som trots ganska få omgångar är ganska utspridd och därmed också blir väldigt hoppig. Räknar man på det hela blir det för de två lag som går till final ungefär lika många matcher som för de två lag som går till final i engelska FA-cupen.
I FA-cupen är spelschemat och spelordningen en helt annan. Första och andra omgången spelas i november. Tredje omgången där lagen från Premier League och Championship går in spelas första helgen efter nyår. Därefter spelas en omgång i månaden fram till finalen, som precis som finalen i Svenska cupen spelas i mitten av maj.
Som vi ser är det i FA-cupen en helt annan regelbundenhet än i Svenska cupen och dessutom betydligt mer intressant och spännande. Sedan så sker också skrällar ibland. För en dryg månad sedan tvingade exempelvis League Two-laget Shrewsbury Town självaste Liverpool till omspel.
Genom åren finns också en rad exempel på hur lag från lägre divisioner tagit sig riktigt långt i turneringen. 2017 tog sig exempelvis National League-laget Lincoln City hela vägen till kvartsfinal mot Arsenal.
Att spela fotboll i Sverige i januari ganska inte fungerar särskilt väl. Men, låt säga att omgång ett och två spelas under slutet av säsongen i november. Därefter kan vi beta av omgång tre, fyra och fem under februari och mars.
Kvartsfinalerna kan spelas helgen innan den allsvenska premiären. Semifinalerna lämpligtvis i april och därefter finalen som brukligt i maj månad. På så sätt blir det mer kontinuitet i turneringen, samtidigt som spänningen ökar.
Så, varsågod Svenska Fotbollsförbundet, här har ni ett väl genomarbetat förslag för att höja Svenska cupens status.
Skrivet av Freddi
Har följt fotboll i över 25 år. Första mästerskapet var EM 1992 i Sverige och sedan dess har det blivit otaliga fler. Har en särskild förkärlek för de stora turneringarna och mästerskapen, men har även bra koll på de stora ligorna och Allsvenskan.